Toukokuun vieras: YO ZEN

Parhaat korut ovat sellaisia, jotka sopivat oikeastaan minkä vain asun kaveriksi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Lempikorut ovat käytössä vuodesta toiseen ja ovat korulaatikossa päällimmäisinä. YO ZENin ylväät korut voisivat hyvinkin olla ne uudet lempparit usealle. Leikkisät origamit ja toteemit ovat saapuneet Nook Kollektiiviin ja ovat täällä vieraina vielä kesäkuun ensimmäiselle viikolle saakka.

Parasta YO ZENin isoissakin koruissa on niiden ilmavuus. Itse en ainakaan enää pysty käyttämään mitään painavia ja heiluvia korvakoruja tai raskasta riipusta kaulassa paria tuntia kauempaa, siksi suosinkin muovisia ja puisia koruja. YOU ZENin joutsenet, kyyhkyt ja toteemieläimet on valmistettu akryylistä ja vanerista. Silti niiden muotokieli ja tunnelma on hienostunut.

Mahtavaa on myös se, että korujen hahmojen takana on tarina. Joutsen-origamin uskotaan japanilaisessa kulttuurissa toteuttavan toiveita, kuten pitkään ikää tai toipumista vakavasta sairaudesta tai vammasta. Länsimaalaisessa kulttuurissa joutsen symboloi liittoa ystävien välillä tai parisuhteessa. Kyyhky on maailmanlaajuinen rakkauden ja rauhan symboli. Monissa kulttuureissa se yhdistetään myös hoivaamiseen ja äitiyteen.

Toteemihahmoista YO ZENin koruissa seikkailee kotka, susi ja lohi. Toteemi voi olla muistutus myyttisestä menneisyydestä ja ne merkitsevät hahmoja tarinoissa. Kotka tarkoittaa kuolemattomuutta ja sen sanotaan olevan taivaiden kuningas ja näin ollen symboloivan rohkeutta, voimaa ja vahvuutta. Uskollisuuden ja voiman symboli on susi. Toteemieläimenä se merkitsee myös älykkyyttä ja jalomielisyttä. Lohi taas on viisauden ja uudelleensyntymisen merkki. Se on myös esteiden ylittämisen ja kotiinpaluun symboli. Mikä on sinun toteemieläimesi?

YO ZEN Nook Kollektiivissa
10.6.2017 saakka
Suokatu 41, Kuopio
Avoinna ke-pe 11-17, la 10-16

T: Mira

YO ZEN lyhyesti
YO ZEN on Paula Kourin ja Kate Hulkkosen perustama design studio Oulussa. Yritys valmista muun muassa koruja, lastenvaatteita, graafista suunnittelua sekä sisustustuotteita. Perustajat Paula ja Kate ovat taustaltaan arkkitehtejä, jotka vuonna 2011 päättivät aloittaa pienien kodin tuotteiden sekä korujen suunnittelun. Vaativa ja välillä vakavakin arkkitehdin työ vaati vastapainoksi hieman leikkisyyttä ja uudenlaisia oivalluksia.

Ääneen sanottuna YO ZEN kuulostaa sanalta joutsen. Suomen kansallislintu onkin ollut koko konseptin innoittajana. Nimi on saanut alkunsa Oulunjokeen talveksi jääneiden haavoittuneiden joutsenten, Jensin ja Tildan, tarinasta. Joutsenten selviytymistarina teki vaikutuksen Paulaan ja Kateen ja he nimesivätkin tuotemerkkinsä niiden mukaan.

YO ZENin tuotteet ovat moderneja, mutta tarkkaan mietitty kestämään myös aikaa. Korut kasataan käsin Oulussa ja osat on paikallisilta yrityksiltä tilattu. Pakkaukset ovat kierrätysmateriaalia ja myös korujen materiaalit, akryyli ja vaneri, ovat molemmat helposti kierrätettävissä. Pitkäikäisyys ja kestävyys ovat tärkeitä arvoja YO ZENille, joka sanoo ei kertakäyttökulttuurille.

YO ZENin sivuille pääset tästä>>

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *