Sienisaalista omasta keittiöstä – Helsieni Growkit

Tunnustan heti alkuun: Olen ollut Helsienen Growkiteistä naurettavan innoissani siitä saakka, kun ensimmäisen kerran kuulin niistä. Se tapahtui ystäväni luona, joka salamyhkäisesti raotti pakastinlaatikolta näyttävän rasian kantta ja lisäsi sinne käytettyjä kahvinpuruja.

”Näistä kasvaa osterivinokkaita.”, hän hymisteli.

”Mitä ihmeen osterivinokkaita?”

”Ruokasieniä. Hmmm. Mieti, saan kasvattaa itse ruokaa.”

Googlailin ja aloin saada käsitystä siitä, mikä sai ystäväni huokailemaan.

Helsieni on helsinkiläinen kiertotalouteen ja sientenkasvatukseen erikoistunut yritys. Growkit on kaikessa yksinkertaisuudessaan rasia, jossa on muutama reikä. Itiörihmasto lisätään laatikkoon käytettyjen kahvinpurujen kanssa ja jäädään kuulolle. Rihmasto kasvaa, puruja lisätään, rihmasto kasvaa. Muutaman viikon kuluttua rei’istä alkaa puskea osterivinokkaita, joka on mitä maukkain ja helpoin ruokasieni sellaisenaan.

Growkitillä onnistuakseen ei siis tarvitse olla viher- eikä multapeukalo. Eikä kahviakaan tarvitse itse juoda: Puruja voi hamstrata työpaikalta tai ravintolasta varmasti ilmaiseksi mukaan. Rihmasto tarvitsee metsäiset, kosteat olosuhteet, joten se voi nököttää kaapin perällä rauhassa useamman päivän.

Lopun tunnustukset: Annoin Growkitejä joululahjaksi muutamalle ystävälleni ja itselleni. Vastaanotto sai hampaiden paikat kolisemaan innostuksesta. Satoa on saatu ja siitä on nautittu. Sadonkorjuun lisäksi itse kasvatus saa jostakin syystä hykertelmään: Kahvinpuruista syötävää. Niin uskomatonta.

Myönnän myös, etten ensimmäisellä kerralla meinannut saada sieniä kasvamaan. Kasvu seisahtui ja tuijotin kämmenestäni töröttävää epäonnista poropeukaloani syyttävästi. Helsienen nettisivuilta löytyi kuitenkin paljon vinkkejä juuri tällaisiin tilanteisiin; Pari päivää jääkaappihoitoa, lisää kosteutta ja rihmasto aktivoitui taas elämään.

Kuopiossa Growkitejä saa nyt Nook Kollektiivista osoitteesta Suokatu 41.

Hyvä lahjaidea itselle tai ystävälle, sillä tästä riittää puheenaihetta ja onnistumisen iloa.

Teksti: Laura
Kuvat: Liinu
/Nook Kollektiivi

Tallenna

Tallenna

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *