Riikka Viinikanojan kangasmaalauksia Nookissa

Nookin seiniä tällä hetkellä koristavan näyttelyn taideteokset eivät olekaan tavanomaisia maalauksia, vaan niiden maalina on käytetty erilaisia kankaita. Voimakkaat värit kietoutuvat toisiinsa jännittävällä tavalla, tilkut on huolella sommiteltu ja ommeltu monitahoisiksi taiteellisiksi luomuksiksi. Kuvataiteilija Riikka Viinikanojan tekstiilitaideteoksia voi ihailla Kuopiossa, Nook Kollektiivissa, vielä kesäkuun alkupuolelle saakka.

Tämän monipuolisen taiteilijan tekstiilitöiden aiheet tulevat muun muassa taidehistorian kuvista, saduista ja taiteilijan omasta elämästä. Tilkkujen leikkaaminen, pyörittely ja sommittelu sekä ongelmanratkaisu ovat tärkeitä ja oleellisia osia teosten valmistumisen prosessissa. Nook Kollektiivissa esillä olevissa tilkkukuvista ja voi erottaa naishahmoja, maisemia ja abstrakteja muotoja. Taiteilijan itsentä lempityö on Nookin keittiötä koristava ”Lepäävä kaunotar”, joka on Riikan ensimmäinen isompi tekstiilityö. Tämä Sleeping Beauty, eli Prinsessa Ruusunen, kätkeekin alleen kokonaisen seinän. ”Lepäävä kaunotar” on ehdottomasti myös oma suosikkini. Se tuo tilaan ihanaa pehmeyttä ja luonnetta, eikä anna irrottaa katsetta itsestään.

Töiden takana on usein tarina, ajatus. Riikan mukaan esimerkiksi  Matkalta -teos on paljon auton ratissa istuvan kuva siitä, miten pimeässä ja hämärtyvässä illassa edellä ajavien autojen valot näkyvät vain väriviivoina ja miten pilvet piirtyvät taivaalle. Ajalta, jolloin Riikka saattoi lapsensa koulubussille lossilla, on teos ”Sumuinen aamu lossilla”. Tuolloin kauniita sumuisen utuisia aamuja oli paljon.

Tekstiilikirjat ovat ensimmäisiä kankaista tehtyjä juttuja, joita Riikka Viinikanoja on tehnyt taiteen nimissä. Ne ovat myös erityisen tärkeitä teoksia hänelle. Taiteilija kertoi, että oli juuri saanut ensimmäisen lapsensa ja teki tälle pienen kangaskirjan. Riikka valmisti tekstiilikirjoja myös kaikille tuttaville syntyneille vauvoille. Tekstiilikirjojen tekeminen kehittyi ja muokkaantui niin, että hän ompeli pieniä kuvia luonnoksiksi temperamaalauksille. Kirjat muodostuivat näistä pienistä luonnoksista. Myöhemmin kävi niin, että taiteilija teki ensin maalauksen ja sitten vasta kankaisen version.

Tekstiilikirjat

Kankailla maalaaminen on hitaampaa kuin maaleilla työskenteleminen. Ongelmia tuottavat myös työergonimia ja kangaspöly. Nämä haitat saivat Riikan aikoinaan lopettamaan kankailla maalaamisen lähes kokonaan. Materiaalit hän saa lahjoituksina, kirppareilta ja omia varastojaan kaivelemalla. Tekstiiliteosten tekemisessä idea ja materiaali kulkevat piirissä ja molemmat vaikuttavat toisiinsa, kertoo Riikka. Joskus hän kehittelee ideaa ja etsii siihen varta vasten tietynlaisia kankaita tai värejä. Toisinaan taas olemassa olevat kankaat synnyttävät ajatuksen. Taiteilijan mukaan työskentely on parhaimmillaan, kun ideat löytyvät jämäpaloista ja varaston aarteista. Kun ideat ovat hakusessa, hän saatan kierrellä kirpputoreja ja siellä ajatus lähtee laukkaamaan tekstiilejä hypistellessä.

Riikka Viinikanojan uraan pääset tarkemmin tutustumaan tästä>>

Kuvataiteilija Riikka Viinikanojan näyttely Nook Kollektiivissa
Kesäkuun puolelle saakka
Suokatu 41, Kuopio
Avoinna ke-pe 11-17, la 10-16

T: Mira

 

Sumuinen aamu lossilla, 2013

 

Ihanat naiset rannalla. 2016, muovipussi-applikointi

 

Voima, 2013

 

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *